środa, 26 marca 2014

Dostałam nominację do Liebster Blog Award



Dziękuję Taste Good za nominację do Liebster Blog Award. Jeszcze do wczoraj nie wiedziałam, że istnieje coś takiego, więc musiałam się z tym przespać, a teraz spieszę z odpowiedziami i własnymi nominacjami. Żeby trochę przybliżyć w czym rzecz, cytuję za Taste Good:

"Nominacja do Liebster Blog Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za „dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów, więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz je o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował".

 Poniżej odpowiedzi na pytania, jeszcze niżej - nominacje, a pod nominacjami - pytania do nominowanych.



1. Jak zaczęła się Twoja przygoda z blogiem?

Pierwszy post napisał się "sam", a potem to już poleciało ;)

2. Opisz siebie w 3 słowach

Jestem niezdecydowana. Kiedy kupuję kaszę, ślęczę przy półce dobry kwadrans, zanim wnikliwie przestudiuję etykietę i uznam, że jednak kupię ryż. Wtedy zaczynam studiować etykiety ryżu. Jedyną "rzeczą" na jaką zdecydowałam się w zasadzie od razu był mój Mąż. I o tym jest ten blog.
Mam sporo pomysłów i planów, ale słomiany zapał.

3. Czy wszystkie potrawy, które umieszczasz na Twoim blogu kulinarnym zawsze Ci wychodzą?

Wszystkie. Mam stuprocentową skuteczność kulinarną. Wprawdzie na blogu znalazły się raptem 2 przepisy... ale oba wyszły ;) PS to nie jest blog kulinarny - serio do tej pory nie wiem, czemu odpowiadam na te pytania :D

4. Czy zdradzisz mi jakiś kulinarny sekret?

Jak do ciasta na biszkopt dodasz niebieski barwnik, to ciasto wcale nie wyjdzie Ci niebieskie... Wyjdzie zielone. Ale jak przesolisz zupę, to... będzie za słona! :p

5. Ulubiony program kulinarny?

Oglądam tylko Gessler w akcji, ale nie lubię. Czasem podpatruję "Ugotowanych", ale tylko po to, żeby zobaczyć jak mieszkają i jak niecodzienne mają hobby.

6. Twoja ulubiona książka kucharska?

Mam taką wieeeeeelką książkę "Zimna kuchnia". Kiedyś wydałam na nią majątek, ale jeszcze nic z niej nie zrobiłam.

7. Jaką możesz dać radę komuś kto rozpoczyna przygodę w kuchni?

Nie czuję się kompetentna, by komuś radzić... nie umiem gotować (ale to już mówiłam?)

8. Twoje ulubione danie kuchni polskiej?

Najlepszą potrawą, jaką kiedykolwiek miałam w ustach były: pyzy z mięsem Mamy Agnieszki i kiszka ziemniaczana autorstwa Mamy Agnieszki. Można to zjeść tylko na Podlasiu, podaję adres: ... nie no żartuję przecież, co by na to powiedziała Agnieszka!!

9. Dokończ zdanie: W kuchni czuje się jak... ?


to zależy. Jak mam na sobie modny fartuszek-sukienkę Cooka, to czuję się jak pierwszorzędny kucharz na rozdaniu złotych chochli. Za to kiedy jestem zdrowo uświniona, to czuję się jak... (świnia)?

10. Co robisz w wolnych chwilach gdy nie ma Cię w kuchni?

Musiałabym być poza domem. U nas w domu nie można być nie będąc jednocześnie w kuchni ;) A robię różne rzeczy - biegam, zakupy i takie tam wygibasy.

11. Motto życiowe?

Musiałabym skłamać, że kieruję się jakąś maksymą. W ostateczności pewnie bym coś wygooglała, ale w dalszym ciągu byłaby to obca mi fraza, dlatego sobie odpuszczę.


A teraz moje nominacje. Postanowiłam je troszkę uzasadnić, inaczej nie wiadomo, dlaczego warto kliknąć - a kliknąć warto!

1. paletasmaku.blogspot.com doceniam przede wszystkim zdjęcia... i powiedzmy, że mam do tych przepisów zawodowy sentyment. Z czasów, kiedy Iza brała udział w pewnych konkursach na pewnym portalu.

2. mymankitchen.blogspot.com nominuję za płeć. Że w ogóle potrafi. I to w jakim stylu! ;)

3. www.muffinkarnia.com niesamowite zdolności i nietuzinkowe pomysły. Jeśli kiedykolwiek założę kulinarnego bloga (he he) z pewnością będzie to podobny blog łasucha odzwierciedlający charakter autora ;)

4. ewa-wkuchni.blogspot.com - Ewę bardzo lubię. Nominuję, chociaż wiem, że i tak jest znana z tego, że robi kulinarne cuda. Kilka przetestowałam i stwierdzam, że są "dla ludzi".

5. fitness-all-day.blogspot.com - nie jest to blog kulinarny, ale i tak jest o krok wyżej, bo ma dział "od kuchni". Fajnie prowadzony, doceniam!

6. zcukrempudrem.blogspot.com - struktura bloga dosyć prosta, ale to dodatkowa zaleta. Przepisy urzekające i naprawdę do zrobienia. Po ekranie lata sobie smakowity kursor.

7. pysznekaprysy.blogspot.com - tak powinno wyglądać smaczne jedzonko - w dodatku widać, że autorka przy zdjęciach za bardzo nie majstruje. "Dobra szama" obroni się sama.

8. osmykolorteczy.blog.pl - wejdźcie, a nabierzecie smaku :)

9. www.topika.pl - odskocznia od słodyczy. Ale to miła odskocznia i jest się czym zainspirować.

10. www.mlodazonka.pl - nie tylko przepisy, ale przy okazji ciekawe miejsca. Ładnie i zdrowo.

11. czterylewerecewkuchni.blogspot.com - sposób przygotowania jak na dłoni - dużo zdjęć na pewno ułatwia przygotowanie smakowitości. Naprawdę polecam :)


Nie wiem, jak Wy czujecie się z moim namaszczeniem, ja na przykład już widzę oczami wyobraźni, jak w eleganckich czerwonych szpilkach stąpam po mechłatym czerwonym dywanie. Gdzie ten dywan jest - jeszcze nie wiem, ale na wszelki wypadek szpilki już zakupię. Zwłaszcza, że są jeszcze wiosenne promocje ;o)

Drodzy nominowani - proszę o udzielenie odpowiedzi na 11 pytań:

 1. Jakiego dania do tej pory nie pory nie zrobiłeś/aś, bo wydaje ci się, że to zbyt trudne?
2. Gdyby słodycze nie zawierały kalorii, jakim smakołykiem zajadałbyś się codziennie?
3. Czy podczas gotowania/pieczenia podjadasz?
4. Jeśli na kuchence kipi mleko, a w TV leci kluczowa scena ulubionego serialu - ratujesz mleko czy starasz się nie tracić wątku filmowego?
5. Czy potrafisz zrobić chałwę? (jeśli tak, koniecznie podeślij przepis!)
6. Czy twoim zdaniem lody i gorzka czekolada to też słodycze? (niech ktoś temu wreszcie zaprzeczy! :P)
7. Jakiego sprzętu kuchennego najczęściej używasz? (łyżka to nie jest "sprzęt kuchenny")
8. Czy wiele czasu i uwagi poświęcasz na sfotografowanie efektów pichcenia? Czy zdjęcia poddajesz większej obróbce, odpowiednio aranżujesz tło?
9. Co jadłeś/aś dzisiaj na śniadanie?
10. Kiedy komuś nie smakuje danie, które przygotowałeś/aś:
a) zapowiadasz, że to był ostatni specjał, jakiego u Ciebie skosztował
b) z uporem maniaka przekonujesz, że danie jest hitem, a to gość nie ma gustu. Ew. robisz to już po jego wyjściu
c) przyznajesz się do porażki i obiecujesz, że następnym razem tego nie spalisz
d) ten problem Cię nie dotyczy - swojego jedzenia bronisz jak diamentów i nigdy z nikim się nie dzielisz
11. Czy w jakiś sposób promujesz swojego bloga w sieci? Jak?



4 komentarze:

  1. Może nie jest to blog kulinarny, ale i tak mi się podoba. Nie żałuje mojej decyzji co do przyznania nominacji ;)
    Dzięki za odpowiedzi! A serio jest tak z tym niebieskim barwnikiem? :D

    Pozdrowionka :)

    P.S. Właśnie dodałam Cię do zakładki "Czytam" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej :) No niestety - masa na biszkopt (z żółtkami) była żółtawa, więc ile byś nie dodała niebieskiego pigmentu i tak nie będzie niebieski :P Chyba trzeba po prostu zrezygnować z żółtek :)

      Dziękuję!

      Usuń
  2. Beatko dziękuję za nominację. Cieszę się, że próbowałaś kilka moich przepisów i " są dla ludzi ".
    Buziaki i pozdrowionka, dla mężusia też :)

    OdpowiedzUsuń

Proszę zostaw po sobie ślad w postaci komentarza. Ty nie będziesz się nudzić przez 30 sekund, a ja będę miała motywację, aby dalej pisać :)